8 дни

потвърдена - има места

ЙОРДАНИЯ не е само Петра
8 дни / 7 нощувки с полет от София
и възможност за трансфер от/до Бургас

Цени:
дати: на човек в двойна
или тройна стая
единична
стая
дете
до 5.99 г
дете
до 11.99 г.
13-20.10.2023 стоп стоп стоп стоп
20-27.10.2023 стоп стоп стоп стоп
27.10-03.11.23 стоп стоп стоп стоп
03-10.11.2023 1995 лв 2425 лв 1195 лв 1360 лв
10-17.11.2023 1995 лв 2425 лв 1195 лв 1360 лв
17-24.11.2023 1995 лв 2425 лв 1195 лв 1360 лв
24.11-01.12.23 1995 лв 2425 лв 1195 лв 1360 лв

* Максимално настаняване в стая на 2 стандартни и 1 допълнително легло
* Децата ползват отстъпка само, когато са с 2-ма възрастни в стая
* При резервация се сключва договор и се заплащат 400 лв. на човек. Доплащането е до 35 дни преди датата на отпътуване.

Предимства:
-> нощувка в бедуински лагер под звездното небе на пустинята;
-> цял ден в хотел на брега на Мъртво море;
-> посещение и разглеждане на библейските места и наследството на Римската империя;
-> посещение на единствената и уникална Петра;
-> кръщение във водите на свещената река Йордан.
Цената включва:
-> самолетни билети с летищни такси, 20 кг чекиран и 5 кг ръчен багаж – чартърен полет с European Air Charter;
-> 7 нощувки със 7 закуски и 7 вечери в хотели 4* по програмата;
-> местен екскурзовод по време на екскурзиите с превод на български език;
-> всички трансфери с автобус;
-> входни такси по описаните обекти;
-> джип сафари във Вади Рум;
-> екскурзия в Петра;
-> екскурзия до замъка Шобак;
-> екскурзия до Мадаба и планината Небо;
-> обиколка на Аман;
-> екскурзия до Джераш;
-> виза;
-> водач/тур мениджър от агенцията;
-> медицинска застраховка с асистанс и покритие 10 000 евро на Евроинс.
Цената НЕ включва:
- напитки;
- тур гид система и слушалки по време на екскурзиите – 10 лева, заплащат се от България – препоръчително;
- по желание доплащане за хотел 5* / Holiday Inn или подобен / за 2 нощувки на Мъртво Море –– 200 лева на човек в двойна стая, 300 лв. в единична стая;
- Бетания – 140 лв., включва трансфер, входна такса, екскурзовод, церемония Кръщене в река Йордан – провежда се при минимум 20 души;
- горивни такси, обявяват се до 21 дни преди полета;
- сервизно обслужване - заплаща се на място към местните екскурзоводи и шофьори по желание. Препоръчителните суми са 3$ за екскурзовода и 2$ за шофьора на ден. В хотелите е обичайно да се оставят 1-2 долара за пренасяне на багажа;
- доплащане за мед. застраховка от 65 до 74 г. – 12 лв.
- доплащане за мед. застраховка от 75 до 85 г. – 34 лв.
- застраховка Отмяна на пътуване
- трансфер от/до по маршрута Бургас-София-Бургас при минимум 6 души - по 95 лв на човек
Програма:
възможност за трансфер по маршрута Бургас-л/ще София-Бургас при минимум 6 души - по 95 лв на човек

1 ден / петък – Акаба: Среща на летище София. Сутрешен полет София – Акаба. Посрещане и трансфер до хотела в Акаба. Свободно време. Вечеря. Нощуване.

2 ден / събота – Вади Рум: Закуска. Отпътуваме към Вади Рум. Всяка пустиня е различна и уникална и Вади Рум не прави изключение. Цветът на скалите е червен, а ерозията е създала причудливи форми, които завладяват въображението. Сафарито с джипове е най-добрата възможност да разгледате скритата красота на тази местност. То се организира от местните бедуини, които ще бъдат щастливи да ви покажат техния свят. След това ще се отправим към бедуинския лагер, където ще нощуваме под звездите. Мястото е специално и е част от нашето приключение в пустинята. Разполагайки с всички удобства на съвременния свят, като комфортни стаи с баня и тоалетна, въпреки това то е все още близо до природата. Ще посрещнем залеза с чаша ментов чай или арабско кафе, а след това ни очаква вкусна традиционна вечеря. Тази нощ под звездите със сигурност ще остави в нас спомени за цял живот.

3 ден / неделя – Петра: След закуска в лагера ще се отправим към Петра, столицата на древното кралство на набатейците. Изгубеният във времето град бил изцяло издълбан от местните жители в розовите скали на района и останал скрит за столетия, след изчезването на тяхната цивилизация. Преди 2000 г. Петра е била столица на империя, дори споменавана в библията. Дълги години тя е била и център на търговския път на Подправките за набатейците, които пътували от Персийския залив и Западна Арабия до Червено море. Масивните структури на храмове, гробници и домове са изцяло издълбани в розовия пясъчник с уникално майсторство, което оставя посетителите безмълвни. Не случайно ЮНЕСКО включва комплекса в листа на световното културно наследство. Влизането в Петра става през дълъг естествен проход между скалите, в края на който се открива драматична гледка към Съкровищницата, най-известната фасада в града. Мястото е познато, като финалната сцена от филма „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход“, но за посетителите това е едва началото на едно пътешествие, което разкрива нови изумителни гледки на всяка крачка. След екскурзията ще се настаним в хотел в Петра. Вечеря. Нощуване.

4 ден / понеделник – замъка Шобак – Аман: Закуска. Днес ще пътуваме в историята и първата ни спирка ще бъде замъка Шобак, построен от крал Балдуин I през 1115 г. Той служи за защита на кръстоносците от нападенията на армията на Саладин, докато накрая пада след 18-месечна обсада през 1189 г. През 14 век е окупиран от мамелюците, които дострояват много от старите замъци на кръстоносците. После ще се отправим към Аман. От гръко-римските руини до сцена на съвременното градско изкуство, Аман е вълнуваща комбинация от минало и настояще, която очаква да бъде разкрита от пътешественика. Столица и дом на почти половината население на страната, градът е разположен между пустинята и плодородната долина на река Йордан. Ще посетим Цитаделата, която е разположена на хълм с прекрасна гледка към града и носи символи от различни епохи. Тук ще видим останки от римски храм на Херкулес, Омаядски комплекс от 8 век и Византийска църква. Римският театър от 2 век е другата историческа забележителност на Аман. Имал е 6000 места и е ориентиран на север, за да могат зрителите да гледат представленията без да бъдат заслепявани от слънцето. Театърът е реставриран през миналия век и днес е сцена за различни музикални и театрални фестивали. Настаняване в хотел. Вечеря и нощуване в Аман.

5 ден / вторник – Джераш – Мадаба – Небо: Закуска. Сутринта отпътуваме към най-големия запазен римски град, извън пределите на днешна Италия. Джераш впечатлява посетителите с размерите си и голямото количество запазени постройки. Ще видим монументалната Южна порта, овалния площад, заобиколен от колонади, Римския театър и византийската църква с мозаечен под. Ще се разходим по главната улица Кардо до Нимфеума и ще се насладим на акустиката в театъра, който всяка година става дом на международен музикален фестивал. Следва Мадаба, където се намират стари византийски и омаядски мозайки, от които най-известна е мозаечната карта на Светите земи. Тук са намира и впечатляващата църква Свети Георги, на пода на която ще видим картата на древен Йерусалим. Следващата ни спирка ще бъде планината Небо, където се смята, че е погребан Моисей. При хубаво време взорът стига до долината на река Йордан, Мъртво море и дори до Йерихон, отвъд реката. После ще се отправим към Мъртво море, където ще имаме две нощувки. Вечеря в хотела.

6 ден / сряда – Мъртво море: Закуска. Мъртво море е най-ниската точка на земята, разположено е на 423 м. под морското равнище. Известно е със силно минерализираните си води, от които се правят множество козметични продукти. Днес ще разполагаме с цял свободен ден, за да се насладим на удоволствието да полежим буквално върху силно солените води на морето, които не разрешават на тялото да потъне. Няма да пропуснем да се намажем обилно с калта, която се вади от морето и е богата на полезни минерали – истинско природно СПА. Вечеря в хотела.

7 ден / четвъртък – Бетания: Закуска. Допълнителна екскурзия до Бетания. „Тогава Иисус дойде от Галилея на Йордан при Йоан, за да се кръсти от него.“ Матей 3:13
Смята се, че Бетания е мястото, където Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос. Разположена е на източния бряг на река Йордан, само на няколко километра от Мъртво море. Бетания се посещава от поклонници в продължение на столетия, чак до 14 век. След походите на кръстоносците районът минава в ръцете на местните племена и постепенно става опасен за посещения и пилигримите бавно изчезват. В началото на 20 век поклонници започват да се връщат в района в търсене на истинското място на кръщението. Войната между Израел и Йордания спира посещенията до 1994 г., когато се подписва мирния договор между двете страни. Тогава при река Йордан са намерени останки от стари църква и мозайки. Провеждат се археологически разкопки и са открити 3 басейна от римско време, останки от манастир от 5 век, както и основи на пет църкви от различни епохи, разпръснати в региона. През 2014 г. Папа Франциск изнася меса в Бетания, а от 2015 г. тя е включена в листата на ЮНЕСКО. По време на посещението православен свещеник ще кръсти желаещите във водите на река Йордан. На място, ако желаете, може купите ризи за кръщение /около 16-18 долара /.
След обяд отпътуваме обратно към Акаба, където ще се настаним в хотел за последна нощувка. Вечеря в хотела.

8 ден / петък – Акаба: Закуска. Трансфер до летището за полет Акаба – София.
Допълнителна информация:
* Необходими документи: - международен паспорт с дата на валидност не по-малко от 180 дни от датата на влизане в Йордания - за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родителите си или пътуващи с единия от тях – освен международен паспорт се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина. Паспортът, оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на лицето под 18 г. следва да се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне по 400 лв на човек при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 30 дни преди датата на отпътуване;
* КОВИД-19 – в случай на затваряне на границите внесената сума се възстановява в 14-дневен срок; Към момента няма допълнителни изисквания за представяне на ПСР/антигенен тест.
* Застраховка "Отмяна на пътуване" с покритие за Ковид-19 струва от 2,5% до 4,5 % от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация съгласно условията на ЗК Лев Инс. ** При неполучване на отпуск, заболяване или карантина преди отпътуването заплатените суми за неустойки се възстановят по клаузите на тази застраховка. *** При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява;
* Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията.
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 100 туристи в чартър; * При минимум 6 туристи има възможност за трансфер по маршрута Бургас – летище София - Бургас – 95 лв.;
* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 30 дни преди датата на отпътуване;
* Важно:
- възможна е промяна в полетното разписание.
- възможни са промени в дните на провеждане на екскурзиите.
- срок за уведомяване при недостигнат минимален брой от 100 туристи в чартъра – 30 дни преди датата на отпътуване.
- организатор на пътуването е туристическа агенция Аполо със застраховка „Отговорност на туроператор” на ЗК Евроинс, полица № 03700100004158 от 24.11.2022 г. и притежава удостоверение за регистрация на туроператор и туристически агент с № 04053
- цените на екскурзията са смятани при обменен курс на щатския долар към лева 1,84. При промяна с над 3% може да се наложи преизчисляване на цената.
- горивни такси: поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които тя се начислява, без значение кога те са направени. Цените на горивата калкулирани в програмата са $1000/тон. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.
* Парична единица - йордански динар (1 JOD ≈ 2,60 лв. Към 07.02.23);
* Има часова разлика: България 12 ч. - Йордания 13 ч.
Анулации и неустойки:
1. Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет по всяко време преди започването на пътуването.
2. Когато пътуващият прекрати договора, той дължи на туроператора следните неустойки както следва:
- В случай на отказ на резервация в периода преди дължимата неустойка, се удържа такса в размер на 40 лв на човек.
- самолетни програми извън Европа и Египет:
до 91 дни преди датата на тръгване – без неустойка, освен в случаите когато има издаден самолетен, фериботен билет. Тогава важат условията на превозвача.
от 90 до 60 дни преди датата на тръгване - 30% от общата сума на пътуването
от 59 до 46 дни преди датата тръгване – 70% от общата сума на пътуването
от 45 дни преди датата на тръгване – 99% от общата сума на пътуването